Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas spomni, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih bolj sveža, okusnejša, ter kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč.

Otroke smo osveščali, seznanjali o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora. V ta namen smo obiskali Kmetijo Seršen, Babičev mlin na reki Muri, Pekarno Krapec, sadovnjak v okolici vrtca in čebelnjak v Sonaravnem vrtu.

Na Tradicionalni slovenski zajtrk smo zajtrkovali skupaj s povabljenimi. Otroke so obiskali tudi ravnateljica Marija Ferenc, župan Drago Legen in lokalni čebelarji. Ta dan sta nas obiskala tudi oče in mama Ajde Zarje iz Čebelarstva Šalamun. Na zanimiv način sta nam predstavila njihovo dejavnost. Okušali smo različne okuse medu, posladkali smo se z njihovimi medenjaki, ter si izdelali svečo iz čebeljega voska.  

Pomembno je, da se že v otroštvu spoznava in poučuje o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki jih pridelamo doma ali iz lokalne bližine.

Zapisala: Nina Kodba Vereš

Dostopnost