Vzgoja za zdrave zobe v našem vrtcu uspešno poteka že veliko let. Verjamemo, da lahko z ustrezno preventivo zobje ostanejo zdravi za vse življenje. Zato je še toliko bolj pomembno, da pravilnega ščetkanja naučimo prav otroke. Starši in vzgojitelji ter zobozdravstveni delavci smo pri tem za vzgled in podporo.

Tako smo že vrsto let vključeni v projekt Zobni alarm, s katerim otroke učimo kako redno, pridno in z veseljem pravilno skrbijo za svoje zobe. Otroci so se seznanili z uporabo ustreznih pripomočkov za ustno higieno se naučili pravilnega ščetkanja zob in se naučili ustrezno skrbeti za svoje zobe in zdravo telo. S pomočjo medicinske sestre Mihaele Senčar  (ki vodi ta projekt v ZD Ljutomeru)  so spoznali veliko novega in zanimivega preko 4 delavnic: otroci so se naučili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego, spoznali so anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic, izvedeli, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo ter se naučili , kako se tem boleznim lahko izognemo. Seznanili so se s pomenom čistih rok, zdrave prehrane in katerim jedem se je najbolje izogniti.        Ob zaključku projekta, ki se je zgodil ta ponedeljek v našem vrtcu so otroci pripravili krajši kulturni program, pridružili so se nam tudi otroci zelene igralnice. Največje doživetje na zaključnem srečanju pa sta bili maskoti LILI in LUKA, ki sta otroke za njihov trud nagradila z nahrbtniki in priznanji.
Verjamemo, da lahko zdrav nasmeh z redno in pravilno uporabo osvojenega znanja že v otroštvu ob ustreznih pripomočkih ohranimo za zmeraj. Pri tem je pomembno, da zobe redno in predvsem pravilno negujemo odkar zrastejo. Zato s podporo staršev in nas vzgojiteljic z veseljem otrokom privzgajamo to zdravo navado.

 

Dostopnost