Katera so najpomembnejša pravila, ki jih moramo poznati za varno pot v vrtec in domov? Otroke je treba že zelo zgodaj naučiti, kaj je prav in kaj narobe.

Ena od najpomembnejših rešitev, ki jo lahko ponudimo, je pomoč policista. Naš namen srečanja, druženja s policisti je bil posredovanje sporočil o varnem ravnanju, prepoznavanju nevarnih situacij, kako se jim izogniti ali jih preprečiti. Pravica otroka je biti varen, dolžnost odraslih pa je, da mu to varnost zagotovimo.

Skozi različne že pripravljene postaje, ki so prikazovale pravila v prometu, so otroci kot tudi starši spoznavali, utrjevali najpomembnejša pravila, kot so prečkanje ceste, hoja po pločniku, vožnja s kolesom, uporaba čelade, pripenjanje z varnostnim pasom, uporaba in namen semaforja ter prometnih znakov. Policista sta otrokom tudi predstavila svoje delo, vozilo policije, opremo. Otrokom je bilo še posebej zabavno, ko se nam je pridružila maskota policist Leon.

Hvala Policijski postaji Ljutomer, policistoma Urošu Felbarju in Lidiji Nemec za sodelovanje in da sta s svojim znanjem na ustrezen način seznanila otroke in starše z varnostnimi pravili ter hkrati nadgradila že spoznanja o pravilih v prometu.

In še nasvet? Starši ste največji vzor svojim otrokom, zato le upoštevajte pravila, ker se otroci učijo od vas.

Zapisala: Nina Kodba Vereš

Dostopnost